майстер-клас з виготовлення керамічної традиційної народної іграшки "Жайворонок"
У Центрі кар'єри Державного навчального закладу "Буцький політехнічний професійний ліцей" майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів України Анжела Драч провела для здобувачів освіти харчового напрямку майстер-клас з виготовлення керамічної традиційної народної іграшки "Жайворонок". Майстриня ознайомила учнів з багатотисячолітньої історією гончарної справи. Майбутні кухарі та пекарі дізналися про давній ужитковий посуд, який використовували господині в кожній хаті і не лише на кухні, а й в господарстві. У макітрі терли мак, заминали горох із засмажкою для пиріжків, смажили шкварки та перетирали їх у борщ. Кашу, картоплю, борщ готували в горщику. Посуд "Близнята" використовували для того, щоб носити обід у поле ( в одному був борщ, а в другому - каша). У глечику зберігали молоко, тому що в ньому гарно підходила сметана і відділявся сир від сироватки. Чайничок призначений для запарювання трав'яних чаїв. Миски використовували для перших страв, гарнірів, овочів та фруктів. Полив'яний посуд - на свята, а неполив'яний - кожного дня.15:06 15.04.2024