майстер-клас з виготовлення керамічної традиційної народної іграшки "Жайворонок"
У Центрі кар'єри Державного навчального закладу "Буцький політехнічний професійний ліцей" майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів України Анжела Драч провела для здобувачів освіти харчового напрямку майстер-клас з виготовлення керамічної традиційної народної іграшки "Жайворонок". Майстриня ознайомила учнів з багатотисячолітньої історією гончарної справи. Майбутні кухарі та пекарі дізналися про давній ужитковий посуд, який використовували господині в кожній хаті і не лише на кухні, а й в господарстві. У макітрі терли мак, заминали горох із засмажкою для пиріжків, смажили шкварки та перетирали їх у борщ. Кашу, картоплю, борщ готували в горщику. Посуд "Близнята" використовували для того, щоб носити обід у поле ( в одному був борщ, а в другому - каша). У глечику зберігали молоко, тому що в ньому гарно підходила сметана і відділявся сир від сироватки. Чайничок призначений для запарювання трав'яних чаїв. Миски використовували для перших страв, гарнірів, овочів та фруктів. Полив'яний посуд - на свята, а неполив'яний - кожного дня.
Анжела Петрівна розповіла про посуд давньої Трипільської культури та продемонструвала його (посуд реконструйований, якому більше 6 тисяч років). Зерновик пращури використовували в господарстві для збереження будь-якого зерна, кухлик та глечик для напоїв, миска для страв. Зооморфний посуд використовували для вина. "Весільний баран" ставили з вином для молодят.
Майстриня детально ознайомила здобувачів освіти з історією виготовлення керамічної традиційної народної іграшки. Майбутні робітники дізналися, що між гончарством та пекарством багато спільного, а саме: замішування, ліплення, оздоблення, випікання. Будь-яка робітнича професія об' єднує в собі творчу уяву, натхнення та любов до своєї справи. Учасники майстер-класу отримали змогу доторкнутися до традицій та культури наших предків.
Дякуємо майстру народної творчості, гончарівні Драч Анжелі Петрівні.